(GALERIE FOTO)Protest la Guvern. Dumitru Costin. ”Suportăm cele mai mari biruri”

Update. „Tema principală a protestului nostru o reprezintă fiscalitatea în România. Astăzi avem o situaţie urâtă pentru cei care intră în categoria socială a salariaţilor. Noi suntem cei care suportăm cele mai mari biruri. Lucru acesta trebuie să se oprească. De ce facem acest protest şi de ce începem această campanie? Pentru că vrem ca anul acesta, când oamenii vor vota, să voteze în cunoştinţă de cauză.

Nu vrem să ne mai trezim în campanie electorală cu mesaje de genul: „Vă promitem că o să creştem salariile”, „O să creştem pensiile”, „O să facem nu ştiu ce alte drăcovenii”.

Înainte de toate vor trebui să explice de unde aceşti bani, iar bani nu vin decât din sistemul de taxe şi de impozite. Avem o obligaţie asumată în relaţia cu Comisia, eşalonul de reformă fiscală al României. Vrem să ştim în clar despre ce e vorba în acest demers, pentru că dacă vor veni din nou să impoziteze suplimentar munca vom avea o problemă şi vor avea o problemă mai mare cu noi. Vrem să vedem ce gânduri au cu impozitarea capitalului, a averilor, cu nivelul redevenţelor. Gândiţi-vă că, în medie, sunt de trei ori mai mici decât media Uniunii Europene”, a declarat Dumitru Costin, la protestul organizat în Piaţa Victoriei.

Creşterile salariale nu pot fi crezute în condiţiile în care datoria datoria publică a României a trecut de 50% din PIB şi conform Legii disciplinei financiare ar trebui îngheţate cheltuielile salariale.

„Anul acesta pentru că este an electoral vor să vină cu tot felul de năzbâtii. Spre exemplu, gratuităţi la pachetul de bază în sănătate. Atunci care mai e diferenţa dintre mine, dumneata sau dumneaei, care plătesc contribuţii şi alţii care nu plătesc nimic? Lucrurile acestea se fac strict pentru interes electoral. Vrem să terminăm odată cu acest lucru. De ce facem în an electoral? Pentru că este singurul an în care puterea în democraţie se împarte. Coboară de la ei, care au avut-o timp de patru ani, la cetăţeni. Contează enorm ca oamenii să înţeleagă ce votează, cum votează şi ce soluţii pregătesc pentru următorii patru ani de zile”, a mai precizat Dumitru Costin.

 

Blocul Naţional Sindical (BNS) şi cele 29 de federaţii afiliate organizează luni, începând cu ora 10:00, un miting în faţa Guvernului României, sub sloganul „Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”.

Protestul va fi urmat, începând cu ora 12:00, de un marş către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi Ministerul Finanţelor.

„Obiectivul acestui protest este reducerea fiscalităţii pe muncă în România. Cerem, în acest mod, respect pentru muncă şi cei care muncesc! În ultimii ani, clasa politică din România a pus capitalul mai presus de toate, iar asta a dus la migrarea peste hotare a 5 milioane de cetăţeni din România, aflaţi în vârstă de muncă. România are astăzi cea mai ostilă piaţă de muncă în ceea ce priveşte dialogul social! Lucrătorii români au ajuns cobaii experimentelor fiscale făcute de toate guvernele de după 1989”, precizează reprezentanţii BNS.

Potrivit sursei citate, România este singura ţară din Uniunea Europeană şi din lume în care contribuţiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate în cârca salariaţilor începând cu anul 2018. Astfel, contribuţia la sănătate şi cea la sistemul de pensii s-au dublat pentru angajaţi, în timp ce pentru angajatori s-au redus la zero.

„Astăzi, România are una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forţei de muncă din UE: 42,8% faţă de 38,6% media europeană! Peste 87% din sarcina fiscală este reprezentată de contribuţiile sociale percepute pentru finanţarea sistemului de securitate socială. 82,6% din finanţarea sistemului de pensii şi a sistemului de asigurări de sănătate se asigură din contribuţii plătite de persoanele asigurate, în proporţie de peste 97% aceştia fiind salariaţi. Sarcina fiscală pusă pe umerii salariaţilor este mult peste 50% atât cât reprezintă sarcina maximă prevăzută de Convenţia OIM şi Codul european de securitate socială”, avertizează BNS.

De asemenea, salariile mici şi taxarea ridicată au făcut ca România să înregistreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă din UE în 2023, după Italia şi Grecia, potrivit datelor Eurostat. Doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 şi 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc.

Potrivit datelor BNS, în 2023, România avea o populaţie ocupată de 7,7 milioane persoane, însă doar 5,6 milioane de persoane au plătit contribuţii de asigurări sociale. 2,1 milioane de persoane ocupate nu au plătit contribuţii, deşi, în unele cazuri, au beneficiat de prestaţii. Calitatea prestaţiilor de protecţie socială este una foarte scăzută. La 65 de ani, speranţa de viaţă sănătoasă este în Romania de doar 4 ani, media UE fiind de 9,5 la bărbaţi şi 9,9 ani la femei.

„În contextul în care aproximativ 24% dintre pensionarii din România sunt beneficiari de pensie minimă, transferurile sociale reuşesc într-o mică măsură să reducă riscul de sărăcie. Comoditatea administraţiei fiscale şi capacitatea unor categorii socio-profesionale de a obţine un tratament preferenţial în timpul vieţii active au condus la situaţia actuală, în care o pondere redusă a lucrătorilor din România trebuie să-şi asume un cost semnificativ pentru finanţarea unui sistem de protecţie socială de care se beneficiază aproape universal. Cu alte cuvinte, în loc să lărgească baza de impunere, statul român preferă să ia mult de la cei corecţi”, subliniază sindicaliştii.

În acest context, Blocul Naţional Sindical îi invită să se alăture acestui protest pe toţi românii care nu mai suportă fiscalitatea ridicată, indiferent de statutul lor social, de preferinţe politice, dacă sunt sau nu sunt membri de sindicat, angajaţi, şomeri, elevi, studenţi, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, actuali sau viitori beneficiari ai sistemului de asigurări sociale.

„Vă aşteptăm în stradă, alături de noi! Să ne facem vocea auzită şi să le spunem încă o dată, guvernanţilor, tare şi apăsat: Taxele şi impozitele voastre ne sufocă! Vrem reformă fiscală acum!”, au mai transmis reprezentanţii BNS în comunicat.

Blocul Naţional Sindical este o organizaţie sindicală reprezentativă la nivel naţional, cu peste 900 de sindicate în componenţă care totalizează peste 320.000 de membri. BNS este alcătuit din 29 de federaţii profesionale ce reprezintă drepturile şi interesele lucrătorilor din ramurile: construcţii de maşini, transporturi, gospodărie comunală, construcţii şi materiale de construcţii, poştă şi telecomunicaţii, servicii tipografice, electronică, electrotehnică, automatizări şi industria de apărare, cultură, energie, industria textilă, sănătate, administraţie publică, agricultură, finanţe-bănci, minerit şi geologie, sport. Din punct de vedere al acoperirii naţionale, BNS are filiale în toate judeţele ţării. La nivel european, BNS este afiliat la Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) şi la nivel internaţional la Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC).

Foto: Timi Slicaru

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

  1. Săracii prosti……sarcina fiscală se datorează furaciunile și intereselor aferente ale neocomunistilor dgizdani și fiilor lor ramasiși după 89 la putere sau celor cu proprietăți și mașini nesimțite si împrumuturilor excesive in numele românilor,ca ei sa devina miliardari și să batjocorească și subjuge idioții ținuți în ignoranță.Cei 5 milioane sant defapt vreo 10.Acesti paraziti trebuie luați în șuturi și expulzați pe lumea cealaltă.

  2. Cei care au program de lucru nu vor putea iesi in strada de dimineata. Marsul trebuia pornit dupa ora 18

  3. @ oarecare: ori ai scris la mișto, ori ai mintea slabă. Sindicaliștii sunt turme conduse de niște șefi ticăloși care nu-și dau mâna să iasă toată lumea o dată în stradă cu revendicări clare, în frunte cu eliminarea pensiilor speciale. Fără o revoluție, România e pe drumul pierzaniei.

  4. @un oarecare:
    Pai tu iti imaginai ca cei cu salarii minime( la privat, desigur)ar fi participat la protest?!.
    Nuuuu, protesteaza ca de obicei, functionarii statului cei vesnic nemultumuti si obisnuiti cu cel putin 2 cresteri pe an de cel putin 25%.
    …Altfel, protestul nu are miza…

  5. (editat) capilor de sindi(editat)(scuze limbaj), toți sunt plini de bani și imobiliare, mai toți sunt lingăi politic! De ce afirm? Pentru că, sindicatul nu are voie sa se înțeleagă cu politicienii pentru salariul minim de rahat! Ei sunt obligați să negocieze maximul de salariu pentru ca, membrii lor, să aibă din ce trăi o lună, un an sau mai multi ani! Din contra, mențin prin acord cu politicienii condițiile de trai sub limita existenței și traiului zilnic ceea ce nu e nici normal, nici moral si nici legal.

  6. Doi banditi, doi excroci ticalosi si nemernici cu tupeu urias si fara pic de rusine ; Dumitru Costin si Bogdan Hosu ; dar si cei de peste tot ; Hadar si Nistor de la „invatamant” etc. ajunsi milionari in dolari si euro din „lupta sindicala”, care inca mai cred ca pot minti si pacali lumea. Astia, care in memernicia si ticalosia lor de „lupta sindicala” au nenorocit Romania si clasa muncitoare distrugandu-i invatamantul, fabricile si uzinele cu „protestele”. Vad ca s-au mai rarit ?!. Nu stiu ce sa mai faca, ticalosii si nemernicii sa blocheze plata recalculata a pensiilor in septembrie 2024. Ei, cei cu salarii, venituri si pensii exorbitante…?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.